SFATURI PRACTICE

Masinile electrice sunt deja si pe strazile noastre si acum avem posibilitatea de a conduce un vehicul ecologic de ultima generatie oriunde si oricand. 

Asadar, in aceasta idee dorim sa va punem la dispozitie cateva sfaturi legate de modul in care se conduce un vehicol electric indiferent de marca si model. 

Cu ajutorul acestor infomatii puteti obtine maximul de autonomie oferit de masina pe care o utilizati indiferent de anotimp, traseu sau starea vremii; 

 

Inainte sa porniti la drum; 

1.    Planuiti traseul – In special daca va veti deplasa pe o distanta mai lunga si intr-o zona cu care nu sunteti familiari.  

E bine sa aveti raspunsuri la caeva intrebari de baza:  

-Ce distanta veti parcurge?  

-Aveti o statie de alimentare la destinatie?  

-Sunt statii de reincarcare pe drum?  

-Care vor fi conditiile meteo?  

Vant puternic, ploaie sau ninsoare, temperaturi foarte scazute, faruri aprinse – toate aceste lucruri vor avea efect negativ asupra autonomiei vehiculului. 

Puteti naviga pe harta Eldrive pe https://map.eldrive.eu/  pentru a verifica acoperirea retelei noastre. 

  

2.      Luati in considerare anotimpul – este perfect normal, ca autonomia vehiculului sa varieze cand vremea de afara este caracterizata prin temperaturi de sub 5C (41F). Atunci cand bateria este afectata de temperature scazute, autonomia estimata va scadea fata de cea in conditii meteo mai calde. Dupa o perioada de conducere veti cunoaste mult mai bine vehiculul si el in schimb se va obijnui cu modul, in care conduceti. Algoritmii din sistemul de operare a masinii vor calcula distanta ramasa in functie de temperatura exterioara, incarcatura masiniii cu tot cu bagaje, dispozitive atasate la vehicul, etc. Incercati sa deconectati toate dispozitivele, de care nu aveti nevoie. 

  

3.      Verificati starea anvelopelor si preconditionati masina 

Verificati periodic starea anvelopelor. Anvelopele dezumflate sau insuficient de umflte, pot duce la cresterea consumul. Asigurati-va, ca anvelopele sunt umflate conform instructiunilor masinii ce se regaseste de obicei pe portiere din fata sau pe stalpii din spatele usilor din fata. 

Inainte de a pleca la drum puteti preconditiona vehiculul. Preconditionarea trebuie facuta cu masina conectata la priza din cauza consumului mai ridigat de curent.  

Cand acest mod este pornit (la modelele unde este disponibil) interiorul vehiculului si bateria vor fi incalzite rapid si geamurile dezghetate. 

  

  

In timpul calatoriei 

4.    Mod de condus - Un vehicul electric incurajeaza conducerea intr-un mod mai economic. Pentru a putea beneficia de autonomia maxima a masinii incercati sa conduceti cu o vizeta constanta, fara acceleratii si franari bruste. Mentinerea vitezei constante va asigura un consum scazut de energie. Mai mult de atat, scaderea vitezei de condus chiar si cu 5 km poate avea un efect imens asupra autonomiei. In cazul testelor noastre am castigat in jur de 20km autonomie conducand cu o viteza un pic sub limita permisa. 

Incercati sa folositi pe cat posibil frana de motor,lasand astfel masina sa regenereze o parte din energia folosita. Daca de exemplu vedeti in intersectie semafor rosu, ridicati piciorul de pe acceleratie si masina va incepe imediat sa incetineasca reincarcand astfel o parte din baterie. Ce sens are sa consumati mai multa energie si sa franati brusc in ultimul moment? Mai bine regenrati un pic din autonomia vehiculului. 

Incercati sa evitati functia Cruise Control – desi este o functie folositoare, ea nu va garanteaza si un mod de condus optim. Daca de exemplu setati functia de cruise control la 100 km/h, aceasta viteza va fi mentinute indiferent de denivelatiile terenului, rezultand in mult mai mare consum in timpul urcarilor, decat este necesar. 

In zilele reci este important, ca bateria sa fie incalzita cat mai repede posibil. Eldrive va sfatuieste sa folositi functia de preconditionare a vehiculului, insa cand nu aveti o statie de incarcare la domiciliu, atunci recomandam sa incepeti calatoria cu ceva mai multa acceleratie. Desi consumul momentan va fi mai rdidicat, acest lucru v-a incalzi bateria si va asigura un consum optim pentru restul traseului. 

5.    Echipament – Asigurati-va ca aveti tot echipamentul necesar in vehicul. In afara de pachetul legislativ obligatoriu (2 triunghiuri reflectoare, trusa medicala si stingator), asigurati-va ca aveti cablul de alimentare a masinii. Daca aveti posibilitatea va recomandam sa achizitionati si un cablu – adaptor pentru priza domestica. Incarcarea in acest tip de priza este foarte lenta (doar 3 KW putere), insa pemite incarcarea vehiculului peste tot. 

Mai multe informatii despre variantele si moduld de incarcare puteti afla pe pagina noastra, in sectiunea Cum incarc. 

Daca doriti sa achizitionati accesorii pentru masina ne puteti trimite un mesaj cu modelul de vehicul si date de contact si in cel mai scurt timp posibil veti fi contactat de catre un coleg. 

  

  

In timpul incarcarii: 

6.    Mentinerea si intretinerea bateriei – este mai bine sa incarcati bateria dupa ce aceasta a avut posibilitatea sa se incalzeasca. Cel mai bine sa incarcati cand ajungeti la destinatie decat acasa cat timp nu a fost utilizata. Astfel si batreria se va incarca mult mai rapid. 

Urmariti nivelul bateriei si incercati sa incarcati inainte, ca bateria sa scada sub 20%. Ca sa fie protejate de uzura bateriile functioneaza optim cu incarcatura intre 20% si 80%. Statiile de alimentare incarca mult mai repede in acest interval, primii si ultimii 20% necesita un timp dublu la reincarcare pentru a nu produce daune grave bateriei. Puteti incarca fara probleme si pana la 100%, daca cest lucru este neaparat necesar, dar pentru calatoriile pe teritoarele oraselor 80% incarcare este mai mult decat suficient. 

7.    Eticheta de tinuta – In timpul incarcarii va sfatuim sa impingeti cablul de alimentare sub masina, pentru a evita situatia in care cineva se impiedica si se raneste datorita cablului.  

  

Pentru orice informatie va stam la dispozitie prin formularul de contact din pagina Eldrive sau telefonic la 0786 993 999. 

  

Si nu in ultimul rand – conduceti cu atentie!