CUM INCARCI?

Depinzând de modelul fiecărui vehicul electric conectorii de alimentare diferă precum in forma, așa si in puterea maxima de încărcare. Mai mult de atât diferitele tipuri de conectori sunt predominante si in diferite zone a lumii. Mai jos puteți citi despre diferitele posibilități de alimentare a vehiculelor electrice, pentru a putea face o alegerea de model mai ușoara

 

1.  Priza domestica – Acest tip de conector mai este denumit si “Shuko”. Puterea maxima de încărcare, pe care poate sa ajungă este de 3.7 KW si din aceasta cauza este cea mai lenta varianta de încărcare a unei mașini electrice. O încărcare a unei baterii de 40 KW ar dura aproximativ 16 ore. Orice model de mașina electrica poate fi dotat cu cablu de conectare la o priza domestica.

 

2. Priza Type 1 – Acest model de conector este folosit in special la mașinile Asiatice si din acest caz in Europa sunt foarte puțin probabil sa se întâlnească stații, care sa aibă acest conector. In schimb exista adaptoare pentru conectarea a unei mașini cu cablu Type 1 la stații de Tip 2 (nu si invers). Puterea maxima de încărcare este de 7.4 KW. Încărcarea unei baterii de 40 KW durează aprox. 8 ore.

3. Priza Type 2 (Rapid AC) – Acest conector este folosit in majoritatea modelelor de mașini existente pe piața. In special modelele Europene folosesc in exclusivitate acest tip de conector. Puterea maxima de încărcare este de 22 KW. Deși o mașina cu conector Type 1 se poate conecta la o asemenea stație (cu adaptor), ea nu va putea încărcară cu mai mult de 7.4 KW. O încărcare a unei baterii de 40 KW cu acest tip de conector durează aprox. 1.5 ore (la putere de 22KW).

 

4. Priza tip CCS (Combined Charging System) – aceasta este varianta de încărcare rapida a prizei Type 2. Orice mașina dotata cu conector Type 2 are deja si suport pentru CCS. Puterea maxima de încărcare este de 170 KW, dar de obicei se practica stații cu putere de 50 KW, pentru a evita dăunarea bateriilor. O baterie poate fi încărcata pana la capacitate de 80% in aproximativ 15 minute. Ultimele 20% sunt încărcate însă la o putere foarte mica (de obicei 3 KW), astfel încât sa nu deterioreze bateria mașinii. In caz de nevoie se poate forța alimentarea la putere maxima pana la capacitatea maxima a bateriei, însă nu este recomandat.

 

5. Priza de tip CHAdeMO – Acest conector este de origine Japoneza si este alternativa din Asia a prizei CCS, cu diferența, ca puterea maxima este de 50 KW. Perioada si metoda de încărcare bateriei este asemănătoare cu cea a conectorului CCS. Din cauza limitei de putere de încărcare in momentul de fata acest tip de conector devine din ce in ce mai rar folosit pe măsura ce capacitatea bateriilor creste, fiind înlocuit de tehnologia CCS. Totuși practica este ca stațiile de încărcare rapida sa aibă pe lângă CCS si conector de tip CHAdeMO.

6. Tesla Supercharger – mașinile marca Tesla folosesc o modificare proprie a conectorului Type 2 si tehnologiei de încărcare, permițând sa se atingă nivele de putere de pana la 350KW. Din cauza modificărilor însă nici-o alta marca de mașini electrice nu poate încarcă la stațiile Tesla. In schimb mașinile Tesla vin dotate cu adaptor si pot alimenta fără probleme la oricare din tipurile de conectori de mai sus.

Incarcarea in reteaua Eldrive in doi pasi simpli

Ca sa folosiți serviciile de încărcare deschideți aplicația mobila Eldrive din Appstore sau scanand codul QR relevant platformei de telefon folosite (Android/iOS). În aplicație, autentificați-va cu contul Dumneavoastra din platforma Eldrive și urmăriți instrucțiunile aplicației ca sa încărcați vehiculul electric. Daca nu aveți cont în sistemul Eldrive, aplicația v-a permite crearea acestuia pe loc. Daca preferați sa folosiți un RFID tag, puteți comanda acesta direct din aplicație. 

 

Atenție: Limba aplicației poate fi diferita, în funcție de setările telefonului dumneavoastra. 

 

Pentru utilizatorii de tag RFID, urmăriți pașii de mai jos: 

1. Apropiați tagul RFID de simbolul de langa ecranul stației (depinzând de model acesta poate fi in partea din fata sau in partea de sus al stației)  

 

2. După ce tagul RFID a fost recunoscut de către stația de reîncărcare, urmariți instrucțiunile de pe ecranul stației pentru a conecta cablul mașinii și a începe sesiunea de încărcare. 

 

3.  Ca sa opriți alimentarea apropiați tagul Dumneavoastră RFID din nou de simbolul de pe stația de reîncărcare  

 

Pentru informații adiționale, vizitați www.eldrive.ro  

 

Contact suport:

Mob.: +40 786 993 999 

Mail:  support@eldrive.eu